Gratis bier!

Door Jan Laros op donderdag 18 november 2010 21:00 - Reacties (1)
Categorie: Games, Views: 4.898

Het fenomeen launch parties; er wordt door veel collega’s iedere keer reikhalzend naar uitgekeken. Gratis drank, leuke goodies, hapjes en als het een beetje meezit ook nog eens een gratis game. Voor uitgevers is het natuurlijk een makkelijke manier om alle media in een ruimte te krijgen en tegen relatief lage kosten de game in een positieve sfeer door de strot van de aanwezige journalisten te duwen.

Er zijn verschillende soorten launch parties. Een feestje uit de eerste categorie wordt georganiseerd door uitgevers die wel willen, maar eigenlijk niet kunnen. Hierbij denk ik meteen aan The Godfather 2. EA had de pers uitgenodigd om in Amsterdam in een cafť de launch van de destijds nieuwe misdaadgame te komen vieren. Misschien hadden ze al door dat de game eigenlijk niet zo heel erg goed was en hadden ze het feestje erop afgestemd, maar van een ladderzatte pianist en een enkele pokertafel in een piepklein jazzcafť wordt de gemiddelde bezoeker niet vrolijk. Overigens heeft EA met het recente feestje rond Medal of Honor naar het schijnt wel indruk gemaakt, maar daar was ondergetekende niet bij. Ze kunnen het dus waarschijnlijk wel.

De tweede soort is de immens grote block buster party. Neem Black Ops. Er is een enorme hype gecreŽerd rond de grootste release van het jaar en daar hoort natuurlijk een launch party bij die zijn weerga niet kent. De hulp van de boys van Blammo werd ingeroepen en er werd een evenement uit de grond gestampt dat zijn weerga niet zou kennen. The Opposites traden op, er was een developer van Treyarch aanwezig en er was een ware VIP Room ingericht voor pers en andere ‘belangrijke’ mensen. “Daar zal wel weer flink wat gratis drank zijn!”, dachten de ‘journalisten’ handenwrijvend onderweg ;).

Uiteindelijk zat de pers een beetje beteuterd in de VIP Room aan zijn biertje te nippen, terwijl de crowd beneden helemaal wild ging. Ik bedacht me dat we daar als collega’s al keuvelend best leuk aan de Heineken met pinda’s zaten, maar dat de launch party eigenlijk voor de ware fans moest zijn. En dat was ook zo! De fraggers stonden opeengepakt tegen het podium aan, er ontstond een moshpit tijdens een optreden, en bij de headshots tijdens de multiplayersessies ontsteeg luid gejuich uit het publiek. De mensen hadden een geweldige avond, konden nog wat goodies vangen die Gameking Skate vanaf het podium sierlijk naar beneden gooide en mochten daarna om 00:00 uur in de rij om minimaal 60 euro voor hun favoriete game af te tikken. Activision blij, gamers blij en de pers blij (lekker bijgeklets met collega’s).

Wat was dan de beste launch party? Simpel: Killzone 2. Het Rembrandtplein in Amsterdam was aangekleed door Sony en er was een mooie club afgehuurd. Gratis bier, mooie vrouwen en veel pods om op te spelen. Maar dat was allemaal niet belangrijk. Het mooiste was dat het Nederlandse development team van Guerrilla Games om 00:00 de champagne ontkurkte, de glazen hief en onder luid applaus helemaal los ging. Twee jaar of langer noeste arbeid zag zich beloond en zorgde voor een schitterende ontlading. Studiobaas Hermen Hulst stond net zo hard mee te schreeuwen als de QA testers en het was een schitterend schouwspel, waarbij je je als ‘persmuskiet’ bijna schuldig voelde dat je bij een dergelijk intiem moment van het development team stond te kijken. Natuurlijk zijn lang niet alle games waarvoor een feestje wordt gegeven van Nederlandse makelij, maar laten we de makers in ieder geval niet vergeten

Dus uitgevers: stop vooral niet met die launch parties. Het is voor de media een leuk avondje uit. Een ideaal moment om bij te praten met collega’s en werknemers van de studio en de uitgever. Leuk materiaal om op Twitter en in blogposts over te braggen. Maar vergeet vooral de belangrijke dingen niet: de ontlading die voortkomt uit de emotionele betrokkenheid van de mensen die het product opleveren en de fans die al lange tijd uitkijken om hun zuurverdiende euro’s aan het betreffende product uit te geven.

Volgende: Modern Warfare 2 - De Nuke killstreak reward in 30 seconde 04-'10 Modern Warfare 2 - De Nuke killstreak reward in 30 seconde

Reacties


Door Tweakers user DefLite, donderdag 18 november 2010 22:34

De launch party van Black Ops was inderdaad vrij saai, Opposites waren ronduit slecht en die DJ was ook bagger.....

Wat ik wel een leuke launch vond dit jaar was die van StarCraft II, Grubby(1 v/d beste WCIII speler) was daarbij en deelde handtekeningen uit en mensen vonden dit erg leuk.
Het was een simpele launch party maar wel gezellig.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 19 november 2010 01:07]


Reageren is niet meer mogelijk