Een pc-game die niet op XP draait?

Door Jan Laros op vrijdag 26 februari 2010 09:00 - Reacties (29)
Categorie: Games, Views: 6.219

Bloggen is niet makkelijk. Het is in mijn geval de kunst om eerst eens de tijd te vinden voor het tikken van een stukkie, en dan moet er zich ook nog eens een fatsoenlijk onderwerp aandienen. Dat laatste heeft nu plaatsgevonden en laat ik nu ook nog eens een aantal minuten vrij hebben, omdat ik toch redelijk chagrijnig ben vanwege de Europese uitschakeling van mijn cluppie PSV...Afgelopen woensdag was ik samen met een hele hoop andere Nederlandse en Belgische schrijvertjes en filmertjes uitgenodigd door Square Enix om hun lineup voor de komende tijd te komen bekijken. De lijst met games was oneindig lang! Final Fantasy XIII en Just Cause 2. That's it. De Japanse monster-RPG verschijnt aan het begin van de maand maart en Just Cause 2 aan het eind. Zouden ze iedere maand een tripje gaan organiseren? ;)

Over Final Fantasy hebben we al geschreven, want collega Paul checkte de game al in San Francisco op Microsofts X10-evenement. De game ziet er trouwens op de PS3 een stuk beter uit, als ik op de demopods mag afgaan. Die stonden op het event in Antwerpen afgelopen donderdag naast elkaar en de PS3-versie was beduidend beter qua beeld, maar dat kan natuurlijk ook aan de schermen of de bekabeling hebben gelegen.

Het meest opvallende aan de hele trip was niet de vraag van een 'journalist' uit WalloniŽ die oprecht verbaasd was waarom FF XIII naar het Engels was vertaald (Japanse voice acting verkoopt slecht in de US en in Europa, dude!), maar een opmerking van de ontwikkelaars van Just Cause 2. Deze naar eigen zeggen free roaming over the top 3rd person action stunt spy game wordt ontwikkeld door het Zweedse Avalanche en deze studio had twee van zijn programmeurs naar Antwerpen gezonden om tekst en uitleg bij de speelsessie te geven.

Ik werd voorafgaand aan het event in de morgen gebeld met de mededeling dat de systeemeisen voor de pc-versie van Just Cause 2 bekend waren geworden. Nu waren deze qua hardware niet schokkend en op iedere redelijk moderne pc kan de game worden gespeeld. Alleen dient er wel Windows Vista of Windows 7 te zijn geÔnstalleerd, want de game vereist Direct X 10 en dat wordt niet ondersteund door Windows XP! De vraag was dus waarom ze dit hebben gedaan.

Ik stelde deze vraag aan meneer Johansson van Avalanche en hij antwoordde dat het inderdaad klopte en dat ze de features van DX10 per sť willen gebruiken in de game. Zijn collega viel hem bij en zei dat er 'next week big ass announcements' zullen volgen. Ik ben benieuwd. Wat gaat een game als Just Cause 2 nu specifiek van DX10 gebruiken? De omgeving zijn redelijk divers, maar zijn geen Crysis of Uncharted 2-kwaliteit. De cut scenes waren aardig, maar vielen in het niet bij de opening cinematic van FF XIII die op het bioscoopscherm werd getoond. Daar vielen de onderkaakjes van alle aanwezigen echt bij op het tapijt.

Ik snap het niet. Wil je een statement maken? Waarom zet je de verkoopcijfers van de pc-versie onder druk door volgens mij nog steeds de grootste user base op het platform uit te sluiten? Sure, de pc-versie zal niet de meest verkochte versie van het spel worden, dat zijn de consoleversies doorgaans, maar waarom dan Łberhaupt zo veel effort steken in de features van DX10 en niet lekker makkelijk porten zoals zo vaak gebeurt? Waarom kan een naderende game als Metro 2033, die grafisch toch redelijk indrukwekkend is op de pc, wel gewoon op een Direct X 9-machine draaien? Ik snap het niet. Ik ben dan ook erg benieuwd wat Avalanche gaat aankondigen volgende week. Wij hebben de preview van Just Cause 2 in ieder geval klaar staan. Die is wel gebaseerd op de Xbox 360-versie :).

Feedback op de blogposts zijn overigens altijd welkom, evenals suggesties en opmerkingen aangaande de Games-sectie van Tweakers.net. Mail me, DM me, Tweet me, etc.

Volgende: Gamekings Live 02-'10 Gamekings Live
Volgende: Mode: bundel je console! 09-'09 Mode: bundel je console!

Reacties


Door Tweakers user stylezzz, vrijdag 26 februari 2010 09:02

XP is 10 jaar oud, get over it en upgrade naar windows 7. :)

Door Tweakers user PaulBloem, vrijdag 26 februari 2010 09:05

Tja XP gaat maar tot en met DX9.. dus we zullen XP toch een keertje achter moeten laten..

Door Tweakers user Mike-RaWare, vrijdag 26 februari 2010 09:08

Ik vind het kinderachtig om eeuwig aan een besturingssysteem uit de Middeleeuwen vast te blijven plakken. }:|
Gebruikte je ook Windows 95 tot in 2005?

[Reactie gewijzigd op vrijdag 26 februari 2010 09:13]


Door Tweakers user veldmuis, vrijdag 26 februari 2010 09:11

Ik heb de reacties op het nieuwsbericht gelezen, en nu dit weer: het doet me erg denken aan een browser die met Windows XP meegeleverd werd en de discussie die de laatste jaren gevoerd wordt over die browser. Bepaalde groepen blijven vasthouden aan IE6, en datzelfde lijkt te gelden voor WinXP.

Door Tweakers user Faust, vrijdag 26 februari 2010 09:12

ben het met je eens.
windows xp, me, 2000, se, vista, sp1, sp2, windows 7, sp3, allemaal hetzelfde.
xp doet precies hetzelfde, alleen net wat sneller

Door Tweakers user cctl01, vrijdag 26 februari 2010 09:15

Buiten het feit dat je dus je os van 10 jaar geleden niet kan gebruiken kan je ook het spel niet spelen op hardware van 10 jaar geleden. Dit zou verboden moeten worden, ik heb 10 jaar geleden een een pc gekocht dus ik moet nu nogsteeds alle nieuwe games kunnen draaien op mijn hardware en OS..
Wat raar is dit zeg, zeker terecht om een blog hier over te schrijven.

Het is natuurlijk raar om te verwachten dat als je de de nieuwste hardware nodig hebt je ook een "nieuw" OS nodig hebt.

Voor de duidelijkheid deze blog post raakt kant noch wal. Devvers moeten al met genoeg rekening houden. Als er eisen aan de hardware word gesteld hoor je niemand, maar als het OS er bij betrokken word staat men op zijn achterste poten.

Mijns inziens word er een bepaalde eis aan je PC gedaan dit is dus hardware en software. En in dit specifieke geval helemaal geen rare eis.

Door Tweakers user Weiman, vrijdag 26 februari 2010 09:24

Shattered Horizon doet het ook niet op XP.

Door Tweakers user Snake, vrijdag 26 februari 2010 09:25

Een pc die ten tijde van XP gekocht is is toch niet krachtig genoeg voor deze game.

Beetje zinloos.

Dan ten 2de: XP is al 10 jaar oud, bepaald moment is je engine ook gebaseerd op nieuwe features van Vista en 7.

Door Tweakers user fotografie999, vrijdag 26 februari 2010 09:29

Mijn laptop uit 2005 kan windows 7 niet draaien want hij kan niet Alle drivers geven
Mijn probleem? Probleem toshiba? Probleem Micrsoft?

Voor photoshop en zelfs een klein beetje video bewerken is hij nog snel genoeg maar omdat ik nog win Xp heb kan ik geen spellen meer spelen

Door Tweakers user himlims_, vrijdag 26 februari 2010 09:33

Ik kan met goed vinden in zijn statement. Waarom snap ik ook niet. Zo gelikt en speciaal is die game ook niet. Maar goed; lekker gamen doe je imho op een console. Geen gehouwehoer omtrent software/systeemeisen etc. schijfje d'r in en game

Door Tweakers user BeosBeing, vrijdag 26 februari 2010 09:36

Tja, tot voor kort gaven games nog de voorkeur aan XP omdat het sneller was als Vista, de meeste games compatible waren met DX9c (want game-fabrikanten wilden het grootste deel van de markt niet buiten sluiten) en bijgevolg waren de eventueel beschikbare voordelen van DX10 gering.

Inmiddels is Win7 met DX11 uit en laatste is ook beschikbaar voor Vista. Ik vraag me daarom af waarom men het DX10-stadium niet gewoon helemaal overslaat. De groep die alleen over DX10 beschikt en niet over DX11 is dan zowiezo heel erg klein.

@Dominator
Voor oude games en kinderspelletjes voldoen W2K en XP machines nog prima.
XP is inderdaad 10 jaar oud, maar is nog steeds te koop op netbooks, op bedrijfs-pc's (vorige week nog een nieuwe HP geÔnstalleerd, zat Win7 bij (en XP) maar bij opstarten bleek XP voorgeÔnstalleerd. Dat doet HP niet voor niets.) en XP is met sp3 gebundeld voor de consument verkocht tot ver in 2008, alleen echter bij betere bouwers die voor vergelijkbare hardware dan ook tot zo'n 50% meer vroegen als andere hardware-boeren die gewoon Vista bundelden.

Echter binnenkort (wanneer weet niemand) gooit Microsoft de activatie-servers voor XP plat, en wie dan nog een keer moet herinstalleren komt van een koude kermis thuis.
XP blijven draaien op een museum-machientje kun je dus vergeten.

Kortom: XP gaat er uit en men zal in vele gevallen upgraden naar Windows 2000.
Met W2K mis je niet veel t.o.v. XP. DX9c in ieder geval niet, evenmin als .NET 3.5. Wat je wel mist is IE7 of IE8, maar ipv IE6 kun je wel gewoon de laatste Opera of Firefox gebruiken, dus ook dat boeit niet. Alleen voor wie gebruik wilt maken van draadloze netwerken is het een probleem, want de Wireless Zero Configuration kit weigert op W2K en WZC-alternatieven zijn allemaal zeer duur betaald.

Door Tweakers user BeosBeing, vrijdag 26 februari 2010 09:41

@himlims
Vind ik ook. PC is leuk voor een casual game, bij voorkeur van het soort Open Source.
Laat men nu gewoon de PC en het hele DirectX-gebeuren maar vallen en overstappen op console. Dan kan men later als men opnieuw naar de PC-markt stapt beginnen met een schone lei, dus cross-platform (draaiend op Mac, Linux, enz) met OpenGL ipv DX.

Door Tweakers user Gammro, vrijdag 26 februari 2010 09:53

Inmiddels is Win7 met DX11 uit en laatste is ook beschikbaar voor Vista. Ik vraag me daarom af waarom men het DX10-stadium niet gewoon helemaal overslaat. De groep die alleen over DX10 beschikt en niet over DX11 is dan zowiezo heel erg klein.
Ik beschik zelf "slechts" over een DX10,en met mij nog een groot deel van de gamende markt die 2-3 jaar geleden een nieuwe PC heeft gekocht met waarschijnlijk een GF8000, GF9000 of Radeon 4000 series kaart erin. Dit is altijd nog een zeer groot segment van de markt. Want de Radeon 5000 series hebben nog lang niet zo'n groot aandeel, mede door de schaarste die heerst onder de high end modellen, maar ook door mensen als ik die 2-3 jaar geleden al een nieuwe PC hebben gekocht en in de nabije toekomst nog geen geld ervoor over hebben een nieuwe PC te kopen.

Je OS is niet allesbepalend op welke DirectX versie je kan draaien. De hardware is ook gelimiteerd tot een bepaalde DirectX versie.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 26 februari 2010 09:56]


Door Tweakers user Hooglander1, vrijdag 26 februari 2010 10:49

Ik vraag mij af waarom je dit post onder een tweakblog, waarom gebruik je niet een redactieblog voor een stuk als deze. Daar word het beter gelezen en dat mag imo best.

Door Tweakers user jbdeiman, vrijdag 26 februari 2010 10:58

DX10 is redelijk gangbaar ondertussen, iederen die in de laatste 3 jaar (ongeveer) een pc heeft gekocht heeft wel windows Vista of (in recentere gevallen) of Win7 (en dan doel ik op de gemiddelde consument, niet ons Tweakers, die zijn in het gevalletje Vista waarschijnlijk bij XP gebleven)
Dan is DX10 niet zo'n onredelijke vereiste. Het is al jaren zo dat je een redelijk recent systeem moet hebben om nieuwe games lekker te kunnen spelen (zonder dat je de graphics echt op "slecht" zet)
Waarom dan in dit geval struikelen over een DirectX versie?

Overigens is DX10 voor XP nu in de Alpha fase, dus dat het nu niet werkt op XP wil niet zeggen dat het dat later niet doet.

Maar wat ik wou zeggen is dat het logisch is dat ze verder willen, ook zeker met DX10 krijg je veel mooiere resultaten. (ik ken niet alle release notes, maar ik kan me indenken dat ze er mooie dingen mee kunnen doen)
Qua performance is DX10 (met alleen dx9 features) beter dan dx9, als dx10 features in zijn geschakeld, dan is dx9 veel sneller.
Het is maar net wat ze ermee willen doen, ik zou wachten op de mooie dingen die ze aangeven dat ze hiermee gingen doen.

Door Tweakers user Soldaatje, vrijdag 26 februari 2010 11:41

Ik zou me meer zorgen maken over de hypotheek die je moet afsluiten om fatsoenlijke hardware te kunnen kopen, die maar een half jaar high-end is, om dit spel te kunnen spelen.

Door Tweakers user SanderL, vrijdag 26 februari 2010 11:44

Oh nee, ik kan Crysis niet draaien op m'n 1000 jaar oud DOS bakje >.<

Door Tweakers user BastiaanCM, vrijdag 26 februari 2010 11:54

Ik zie een aantal mensen het punt aanroepen dat je toch out of date bent als je nog met XP rondloopt. Maar dat is onzin - het moge duidelijk zijn dat het overgrote deel nog met XP zit. We hebben het in dit geval niet over een enkele persoon die loopt te zeuren dat hij het spel niet kan draaien, maar over de onbegrip van de makers die gewoon het overgrote deel van de gamers uitsluit.

Ik ben wel blij dat ik de overstap naar de console heb gemaakt. Geen gezeur meer met anti-piracy programmatjes internet activatie etc. Hoppa DVD erin en spelen. De enige afhankelijkheid is stroom en hardware. Op de PC heb je nog stroom/hardware/internet/hardware van hun kant. Nou valt mijn verbinding inmiddels niet meer weg, maar met het vorige abbonement van KPN kwam het nog wel eens voor dat ik een week zonder internet zat. Dat je dan geen MMORPG kan spelen is logisch, maar ook geen enkel ander spel door internetactivatie DAT is pas irritant.

Ik vind het een domme stap van de makers en ze zullen vast wel verlies maken met de PC versie. Niet dat ik vind dat ze dat verdienen, maar het is gewoon dom.

Door Tweakers user jbdeiman, vrijdag 26 februari 2010 12:00

@Bastiaan

Er wordt gewerkt aan een dx10 variant voor xp, dus gewoon wat meer geduld hebben. Ik zeg niet dat je met xp out of date bent maar dat je op gegeven moment een keuze wil maken tussen of dx9 (een incremental versie van eerdere dx versies) of dx10 dat je dan voor dx10 kiest.
Waarop die keuze is gebaseerd weten wij niet, en daarom kunnen wij hun keuze eigenlijk noch begrijpen, nog het er niet mee eens zijn.

De makers hebben gebruik willen maken van een aantal dx10 mogelijkheden, en hebben daarom ervoor gekozen het dan alleen met dx10 te doen. Dit kan begrijpelijk zijn, maar daarvoor moeten we wel weten welke big anouncements worden gedaan.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 26 februari 2010 12:02]


Door Tweakers user NNF, vrijdag 26 februari 2010 12:19

Echter binnenkort (wanneer weet niemand) gooit Microsoft de activatie-servers voor XP plat, en wie dan nog een keer moet herinstalleren komt van een koude kermis thuis.
XP blijven draaien op een museum-machientje kun je dus vergeten.

Kortom: XP gaat er uit en men zal in vele gevallen upgraden naar Windows 2000.
Met W2K mis je niet veel t.o.v. XP. DX9c in ieder geval niet, evenmin als .NET 3.5. Wat je wel mist is IE7 of IE8, maar ipv IE6 kun je wel gewoon de laatste Opera of Firefox gebruiken, dus ook dat boeit niet. Alleen voor wie gebruik wilt maken van draadloze netwerken is het een probleem, want de Wireless Zero Configuration kit weigert op W2K en WZC-alternatieven zijn allemaal zeer duur betaald.
Leuke speculatie :z

XP wordt nog ondersteund tot ergens in 2014, dus dan zul je sowieso nog wel kunnen activeren. Het lijkt me niet dat je daarna plotseling XP niet meer kunt activeren, dat zal heus nog wel een paar jaar doorgaan. Laten we zeggen dat je in 2016 XP niet meer kunt activeren. Wie draait er over 6 jaar in hemelsnaam nog XP, laat staan Windows 2000?

Daarnaast, alsof die mensen waar jij het over hebt allemaal netjes een legale versie draaien. :P

Door Tweakers user jbdeiman, vrijdag 26 februari 2010 12:28

Waarom zou je het niet kunnen activeren? XP gaat eruit qua service en ondersteuning (dus ook updates), maar dat wil niet zeggen dat je niet kunt activeren.
Die activering zal nog wel een tijd langer blijven staan hoor, daar kan je wel vanuit gaan. Mocht dit niet het geval zijn dan mag je ervanuit gaan dat die updates die er tot dan toe zijn ook zonder activatie te downloaden en te installeren zijn.

Zeker omdat heel veel mensen nu nog met XP werken, is het nogal dom om dan de activatie ook maar stop te zetten. Z zouden dan geen updates meer kunnen doen van het systeem, en daardoor verplicht zijn over te stappen. Ook MS weet dat mensen er niet van houden "gedwongen te worden" om over te stappen naar een nieuwere versie.

Door Tweakers user In Search of Sunrise, vrijdag 26 februari 2010 13:08

Voor degenen die over XP zitten te mekkeren even een correctie: XP stamt uit 2002 en is dus 8 jaar oud in plaats van 10. 2010 - 8 = 2002. En jep het is ondertussen een oud OS, maar nog wel steeds de stabielste van allemaal. 7 is net uit en heeft nog kinderziektes en Vista werkt wisselend (bij de 1 doet die het wel, een ander schijnt er problemen mee te hebben)
Daarnaast loopt de vergelijking met een browser natuurlijk mank. Een browser is heel wat anders dan een compleet besturingssysteem. Een browser kun je gemakkelijk vervangen, een OS niet zomaar. Ik vind het daarnaast ook wel opmerkelijk dat de hardware eisen redelijk laag zijn, maar dat men wel XP in de ban doet. Doe het dan meteen goed en schroef de eisen ook omhoog. Dit is meer oude wijn in nieuwe zakken doen. Ik hoor overigens niemand miepen over dat Dragon Age: Origins nog wel steeds op XP gespeeld kan worden en daar heb je wel redelijk hoge specs voor nodig. Nu doet Just Cause 2 XP in de ban en gebruikt vrij lage specs en nu vinden een aantal dat plotseling goed. Raar.
Oh nee, ik kan Crysis niet draaien op m'n 1000 jaar oud DOS bakje >.<
Overdrijven is ook een vak. 1000 jaar geleden bestonden er nog geen eens pc's, laat staan de huidige technieken. Toen ging alles nog met de hand en met behulp van balken en katrollen. Toen waren er nog eens geen machines. Erg kinderachtige reactie voor mensen die nog steeds XP draaien. Met XP is niks mis.

Door Tweakers user Raven, vrijdag 26 februari 2010 14:12

DX10 in de maak voor XP lees ik ergens in de reacties?
Als daarbij verwezen wordt naar het Alky Project (vond ik met Google), die is er zo te zien mee gestopt: http://alkyproject.blogspot.com/ , maar de broncode is wel vrijgegeven.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 26 februari 2010 14:13]


Door Tweakers user Blokker_1999, vrijdag 26 februari 2010 19:04

. En jep het is ondertussen een oud OS, maar nog wel steeds de stabielste van allemaal.
7 heeft zijn stabiliteit ondertussen ook al bewezen imho. En 8 jaar is antiek in de computerwereld.

En uiteindelijk moet iemand de eerste stap durven zetten om DX9 te laten vallen. Soms wacht men te lang met een omschakeling (wie herrinerd zich niet meer dat men liever 5 CDs leverde ipv een DVD op het moment dat de DVD speler al lang ingeburgerd was) maar deze keer beginnen de eerste titels imho op het juiste moment te komen. DX9 is oud en voorbijgestreefd, tijd voor iets nieuws. Anders zitten we XP en DX9 over 20 jaar nog te ondersteunen.

Door Tweakers user Icyzer, zaterdag 27 februari 2010 10:57

Mensen snappen volgens mij nog steeds niet dat voor vooruitgang slachtoffers gemaakt moeten worden. Als men blijft programmeren met de gedachte dat mensen ook xp gebruiken dan lopen we over 5 jaar, jaren achter op hoever we hadden kunnen zijn.

Daarnaast ben ik geen fan van DX hoor, liever OpenGL. Maar dat is blijkbaar nog een tť grote stap voor de industrie.

Door Cooldude, zaterdag 27 februari 2010 19:30

Ik draai nog steeds Win2K, draait perfect en draait alles wat ik wil, ik ga dus echt niet voor 1 game upgraden.

Door kali, zondag 28 februari 2010 12:51

Laat MS eerst maar weer eens een fatsoenlijk OS maken, sinds W2k is het alleen maar bergafwaarts gegaan.

Door Tweakers user Solkaner, zondag 28 februari 2010 17:49

Ik heb een tijdje geleden de statistieken van Steam gebruikers gezien en ruim 60% van alle Steam gamers draait nog XP, dus alle XP gamers uitsluiten is heel vreemd.

Misschien dat er een deal met Microsoft achter zit en een dik bedrag heeft neergelegd om iedereen met XP uit te sluiten om mensen met XP over te krijgen naar vista/7?
Ik weet niet of het zo is maar het zou mij niks verbazen, Microsoft zit namelijk met een probleem als niemand meer een nieuw OS koopt.
Helaas hebben ze dat meer aan zichzelf te danken met Vista/7 want XP blijft gewoon een veel prettiger, vriendelijker en sneller OS.
Laatst nog op mijn nieuwe pc Vista en 7 geprobeerd maar ik was na een maandje rotzooien alweer snel terug naar XP, en daar heb ik nog steeds geen spijt van, nu voel ik tenminste echt een snelheidsverschil met nieuwe hardware.
Met W7 en vooral Vista voelde het meer als een downgrade dan een upgrade.

[Reactie gewijzigd op zondag 28 februari 2010 17:51]


Door Tweakers user Nutral, donderdag 8 april 2010 11:57

xp lijkt misschien de stabiele oplossing maar windows 7 draait bij mij een stuk beter dan xp naar mijn idee, minder blue screens of death, meer eigen optimalisatie en veel meer features. Het hele besturingsysteem draait gewoon beter.
Er moet een punt zijn dat iedereen overstapt, als je windows 7 een kans geeft zul je zien dat het erg gebruiksvriendelijk en veel flexibeler geworden is, veel rare problemen uit xp zoals met usb poorten zul je ook niet hebben.
Daarnaast moet je ook bedenken dat van dx 9 naar dx10 niet alleen wat extra grafisch moois is maar ook door de andere drivers efficienter werkt en dus ook uiteindelijk sneller kan draaien dan directix 9 vanwege de kortere wegen die genomen worden.

Reageren is niet meer mogelijk